Apiterapia – leczenie miodem i pyłkiem pszczelim kwiatowym

Słowo apiterapia wywodzi się z łaciny i greki i stanowi połączenie dwóch słów: ‘apis’ – pszczoła oraz ‘therapia’ – leczenie. W ostatnich latach apiterapia zostaje odkrywana i wdrażana w codziennym życiu na nowo. Wiedza o dobroczynnych właściwościach produktów pszczelich staje się powszechnie dostępna. Każdy z miodów oraz innych produktów pszczelich różnie się pewnymi składnikami. Jeżeli dobierzecie odpowiedni miód dla zdrowia, z pewnością zauważycie różnice w swoim stanie zdrowia

Spis treści:

  1. Apiterapia.
  2. Apiterapia w obecnych czasach.
  3. Produkty pszczele – rodzaje i ich znaczenie.

Apiterapia – Co to jest i czym się zajmuje?

Apiterapia to rodzaj leczenia i profilaktyki wykorzystujący produkty pochodzące od pszczół. Wiedza o prozdrowotnym działaniu miodu i produktów pszczelich staje się coraz bardziej powszechna i używana w codziennym życiu. Pszczoły nie dają nam tylko miodów – innymi produktami pszczelimi są również pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele, a nawet jad pszczeli!

Apiterapia w dobie dzisiejszych czasów.

Szybki rozwój techniki, który wyręcza nas z większości czynności, nie pozwala nam się “męczyć”, a my i tak jesteśmy coraz bardziej zmęczeni i wyczerpani fizycznie i psychicznie. Brak dostatecznego ruchu, wysiłku fizycznego, stres i złe nawyki żywieniowe powodują, że coraz częściej zapadamy na tzw. choroby cywilizacyjne. Choroby te to najczęściej choroby serca, nadciśnienie, miażdżyca, alergie, depresje, nowotwory, a nawet zaparcia i szereg innych problemów, które dotykają nas w codziennym życiu. Choroby te nabywamy przez nasza niewiedzę, lekceważenie naszego zdrowia i sygnałów, które nasz organizm wysyłam nam pod postacią różnych sygnałów, a my z braku czasu ignorujemy je doprowadzając się nie raz to coraz gorszego stanu zdrowia!

Czy mamy szanse przeciwdziałać temu wszystkiemu? Czy mamy alternatywę? Czy możemy coś uczynić coś w tym kierunku?

Oczywiście, że tak! Jeżeli zrozumiemy znaczenie leczenia produktami pszczelimi, to wtedy apiterapaia stanie się dla nas czymś oczywistym. Musimy zrozumieć, że PSZCZELARZ – PSZCZOŁY – PRODUKTY PSZCZELE są nierozłączne. Pszczelarz, który jest gospodarzem pszczół jest najważniejszy. To on troszczy się o dobro rodzin pszczelich i to on pozyskuje od nich te wszystkie dobra, którymi nas obdarzają, w jak najlepszej jakości, dzięki swym umiejętnością i zdobytej wiedzy, nie narażając przy tym pszczół. Teraz tylko my musimy umiejętnie wykorzystać te produkty pszczele w 100% i wyłapać korzyści płynące z tych dóbr tj.: miód, pyłek pszczeli kwiatowy, mleczko pszczele, pierzga czy jad pszczeli. Należy wdrożyć je w nasze nawyki żywieniowe w codziennej diecie i zastąpić suplementy diety, które pochłaniamy w bardzo dużych ilościach, gdyż produkty pszczele są produktami naturalnymi i są dużo lepiej i szybciej wchłaniane przez nasz organizm, ale o tym będzie później…

Produkty pszczele można podzielić na trzy grupy:

  • na produkty przyniesione do ula, czyli MIÓD, PYŁEK PSZCZELI KWIATOWY
  • na produkty przyniesione i przetworzone przez pszczoły, czyli PROPOLIS, PIERZGA
  • na produkty całkowicie wytworzone przez pszczoły, czyli MLECZKO PSZCZELE, WOSK, JAD PSZCZELI.

Najczęściej wykorzystywane w apiterapii to pyłek pszczeli kwiatowy, miód, mleczko pszczele i wosk.

Produkty pszczele – rodzaje i znaczenie dla naszego zdrowia.

  1. MIÓD 

Miód jest najbardziej i najchętniej wykorzystywanym produktem pszczelim w codziennym życiu. W zależności od rodzaju miodu różni się składnikami i działaniem. Miody z naszej Pasieki Miody Wadowickie wyróżniają się wysoką jakością i dbałością o proces powstawania miodu, aby zamknąć w słoiku to co natura nam dała.

  • Miód zawiera szereg witamin A, B1, B2, B6, B12, C, E, P oraz wiele mikroelementów tj.: potas, fosfor, żelazo, chlor, wapń, magnez, czy kobalt, kwas foliowy wraz biotyną.
  • Zawarte w miodzie acetylocholina oraz potas, poprawią wydolność serca.
  • Cukry proste zawarte w miodzie ( głównie glukoza i fruktoza) dostarczają łatwo przyswajalnej energii, która jest niezbędna do prawidłowego działania naszego serca.
  • Najważniejsze, że miody mają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, ale również antybiotyczne
  • Działają wzmacniająco, podnoszą nasza odporność, detoksykacyjnie, antyalergicznie

2. PYŁEK PSZCZELI KWIATOWY

To ewenement wśród produktów pszczelich. Jest to jedyny, kompletny, pełnowartościowy produkt, który jest w stanie utrzymać życie ludzkie. Jego skład to ok. 40 pierwiastków pod postacią soli mineralnych w tym: potas, magnez, żelazo, cynk, selen, bor, srebro, witamin tj.: B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, P, D, H oraz kwas foliowy, biotynę, kwas pantotenowy. Zawiera mnóstwo białka ( w 1 łyżce aż 20g białka ), które jest niezbędne przy budowie tkanki mięśniowej i przy uzupełnieniu diety w proteiny u osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na ten składnik pokarmowy. Pyłek pszczeli jest doskonały w obniżeniu odporności po radio- i chemioterapii, w okresie jesiennozimowym czy jako naturalny suplement diety, który dostarcza łatwo przyswajalnych witamin i składników mineralnych.

3. MLECZKO PSZCZELE

Mleczko pszczele to wydzielina gruczołów gardzielowych pszczół robotnic (gruczoły gardzielowe matek są bardzo słabo wykształcone, a trutnie nie posiadają ich wcale). Mleczko pszczele jest produkowane tylko przez młode pszczoły w wieku od 3 do 14 dni, będąc w dobrej kondycji i obficie odżywiając się pierzgą. Ma korzystny wpływ na układ krążenia, wyrównuje ciśnienie tętnicze ze względu na obecność w płynie acetylocholiny, ma działanie przeciwmiażdżycowe – to sprawia, że obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zawiera szereg witamin, kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, sterole i wiele soli mineralnych.

4. PROPOLIS – KIT PSZCZELI

Propolis jest kolejnym produktem pszczelim, który przetwarzają pszczoły. Powstaje na bazie substancji żywiczych zebranych z uszkodzonych części roślin, łodyg krzewów i drzew oraz paków liściowych. Po zmieszaniu jej z pyłkiem pszczelim – kwiatowym, woskiem pszczelim, śliną i innymi substancjami powstaje dość zwarta ale jednocześnie plastyczna masa o żywiczym zapachu. Pszczoły wykorzystują go do uszczelniania ula, ale przede wszystkim w celu dezynfekcji ula.

Właściwości propolisu:

  • przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
  • ograniczające stany zapalne
  • wykorzystywany jest w leczeniu trudno gojących się ran, odleżyn i owrzodzeń na skórze
  • produkty z propolisem stosowane są przy schorzeniach reumatologicznych, chorobach układu moczowego i      pokarmowego, stosowany profilaktycznie jako naturalny antybiotyk.

 

Składniki zawarte w produktach pszczelich czyli m.in. w miodzie, pyłku  są prawie identyczne ze składnikami zawartymi w naszej krwi, a więc są przyswajalne i akceptowane przez nasz organizm nawet w 99%. Np. żelazo zawarte w zjadanych przez nas  warzywach i owocach przyswajane jest przez nasz organizm tylko w 10-15% , a reszta jest wydalana, natomiast żelazo zawarte w miodzie i pyłku przyswajane jest w 99%. Dlatego warto sięgać po produkty pszczele tj. miód, pyłek pszczeli, propolis i włączyć je w nasz codzienny jadłospis, aby cieszyć się ich wartościami jakie daje nam dla naszego organizmu. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!!!

 

0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu