Pyłek pszczeli – moc naturalnych witamin.

Praca pszczół kojarzy się nam w większości z pozyskiwaniem miodu, a to nie do końca prawda. Pszczoły gromadzą też pyłek pszczeli i pierzgę. Są to bardzo wartościowe produkty, które prawidłowo włączone do naszej diety mogą odegrać ważną role w zachowaniu zdrowia, odporności i dobrego samopoczucia naszego organizmu.

CO TO JEST PYŁEK PSZCELI? 

Pyłek pszczeli to naturalny produkt ciężkiej pracy zapylaczy, nazywany także PYŁKIEM KWIATOWYM. Pyłek to niewielkie różnokolorowe kuleczki, które pszczoła zbiera z kwiatów i przynosi na swoich odnóżach do ula. Tam pyłek zostaje zmieszany z miodem i śliną pszczół i ubity w komórkach, gdzie następnie ulega fermentacji mlekowej. Proces ten sprawia, że jest całkowicie odporny na pleśń i procesy gnilne. Tak powstaje tzw. PIERZGA.

Pyłek odgrywa bardzo ważną rolę w rodzinie pszczelej. To on napędza rozwój młodej pszczoły, gdyż jest on podstawowym składnikiem pokarmowym pszczół. Pozyskuje się go w okresie wiosennym, w takich ilościach, aby nie zabrakło go w ulu. Jest on pozyskiwany poprzez tzw. poławiacz pyłku, który umieszcza się w dolnej części ula. Pszczoła przechodząc przez niego pozostawia zebrany pyłek, który następnie zostaje poddany obróbce termicznej i rozsypany do słoików, a następnie ląduje w Państwa domach.

PYŁEK PSZCZELI – SKŁAD I WARTOŚCI ODŻYWCZE.

Pyłek pszczeli jest źródłem wielu składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Jest on skarbnicą witamin tj. A,B,E,P,C, białka (jego zawartość jest większa niż w mięsie!!!), ale również węglowodan, lipidów i żelaza. Pyłek pszczeli jest dobrym źródłem błonnika – jest go tam aż 22,4g na 100g produktu. Można powiedzieć, że jest to taki zastrzyk witamin dla organizmu. Nie bez przyczyny pyłek zyskał miano super food.

PYŁEK PSZCZELI – WŁAŚCIWOŚCI 

Z racji, że pyłek pszczeli zawiera wiele witamin i składników odżywczych jego zastosowanie i właściwości mają wszechstronne działanie na nasz organizm. Pyłek pszczeli ze względu na łatwo przyswajalne żelazo, które podnosi poziom hemoglobiny we krwi stosowany jest w anemii. Ponadto pyłek wspiera nasz cały układ krwionośny. Dzięki jego spożywaniu hamowane jest powstawanie zmian miażdżycowych, ciśnienie krwi jest niższe. U osób starszych zatrzymuje się proces obumierania komórek mózgu, co chroni przed demencją i innymi schorzeniami neurologicznymi. Dzięki dużej zawartości białka i niskiej kaloryczności pyłek jest świetnym produktem dla osób dbających o figurę i rozbudowę tkanki mięśniowej. Bogaty w cenne składniki przyspiesza przemianę materii. Ze względu na zawartość biotyny i szereg witamin wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Pyłek kwiatowy stosowany systematycznie wspomaga naszą odporność. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, dlatego często stosowany jest w kosmetologii i medycynie.

PYŁEK PSZCZELI – JAK STOSOWAĆ? 

Najlepszą kurację pyłkiem pszczelim przeprowadzisz, jeśli przez 2 lub 3 miesiące będziecie codziennie spożywać pyłek. Jak wszystkie produkty pszczele, pyłek może uczulać, dlatego warto zacząć wprowadzanie go do diety od niewielkich ilości – sprawdzisz wtedy, jak reaguje na niego twój organizm. Jeżeli nic się nie dzieje zacznij stosowanie pyłku od 1 łyżeczki pyłku, stopniowo zwiększając ilość, aż do osiągnięcia 1 łyżki stołowej dziennie. Wsyp pyłek do szklanki letniej wody i odstaw na noc. Dla smaku można dodać miodu. Odstały napój nocy wypij na czczo rano. Najlepiej rozpuszczony pyłek zamieszać przed wypiciem – drobinki zapewne opadną na dno. Jeśli smak nie będzie Ci odpowiadał, dodaj odrobinę miodu. To idealny sposób na wzmocnienie.

PYŁEK PSZCELI – GDZIE KUPIĆ?    

Najlepiej pyłek pszczeli szukać w lokalnych pasiekach. Produkt ten coraz częściej pojawia się w sklepach spożywczych i supermarketach, należy jednak uważać, by nie był to oszukany pyłek pszczeli.

 

0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu