Właściwości miodu
Właściwości miodu spadziowego iglastego:
Miód ten posiada działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wykrztuśne, a więc jest często wykorzystywany przy przeziębieniach i zapaleniu płuc, jako że obfituje we flawonoidy wspiera układ krwionośny i serce oraz przeciwdziała miażdżycy.
Miód spadziowy wesprze zdrowie osób pracujących w warunkach szkodliwych i stosujących terapię sterydami, gdyż działa on odtruwająco na organizm.
Właściwości miodu wielokwiatowego:
- idealny dla rekonwalescentów, dzieci i sportowców,
- polecany w chorobach alergicznych górnych dróg oddechowych tj. astma oskrzelowa czy katar sienny,
- za sprawą węglowodanów zawartych w tym miodzie jest źródłem łatwo przyswajalnej energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania mięśnia sercowego.
Właściwości miodu rdestowcowego:
- dzięki bogactwu witamin tj.: żelazo, selen, cynk, fitosteroli i flawonoidów wspiera nasz organizm w walce z bakteriami i grzybami,
- działa przeciwbólowo i przeciwmiażdżycowo,
- dzięki zawartości resweratrolu, czyli silnego antyoksydantu neutralizuje wolne rodniki, przyczyniając sie do lepszego samopoczucia, ale też piękniejszego wyglądu,
- wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- normalizuje wydzielanie hormonów,
- polecany w przypadku chorób górnych dróg oddechowych, alergii, problemów z układem trawiennym,
- dzięki bogatemu składowi polecany jest w leczeniu boleriozy.
Właściwości pyłku pszczelego:
- jest źródłem witamin, aminokwasów i enzymów wspierających pracę naszego organizmu,
- ma działanie antyalergiczne, antybiotyczne i przeciwmiażdżycowe,
- wspomaga leczenie cukrzycy i poprawia ostrość widzenia,
- stosowany w kosmetyce,
- ma właściwości odżywcze i detoksykacyjne dla naszego organizmu.