Tegoroczny zbiór miodu rzepakowego już rozlany w słoikach w konsystencji skrystalizowanej!
Po jakim czasie miód rzepakowy krystalizuje
Miód rzepakowy bardzo szybko ulega procesowi krystalizacji – już kilka dni po odwirowaniu, dlatego miód rzepakowy rzadko można spotkać w formie płynnej. Jest to spowodowane dużą zawartością glukozy oraz niską wilgotnością. Miód rzepakowy skrystalizowany ma barwę białą.
Jak powstaje miód rzepakowy
Miód rzepakowy to jeden z pierwszych miodów. W tym roku w naszej pasiece zbiór miodu rzepakowego zaczynamy w maju. Z każdego ula wybieramy ramki z miodem rzepakowym, aby następnie odwirować go. Miód rzepakowy rozlewamy na bieżąco do słoików, gdzie po kilku dniach ulega krystalizacji w postaci białej, kremowej, aksamitnej konsystencji.
Właściwości
Łagodny smak i kremowa konsystencja miodu rzepakowego sprawia, że jest on ulubieńcem nie tylko najmłodszych, ale również starszych smakoszy. Dzięki dużej zawartości glukozy jest polecany przy osłabieniu organizmu, przemęczeniu, przewlekłym stresie czy nadmiernym wysiłku. Jak każdy rodzaj miodu miód rzepakowy jest pomocny przy stymulacji układu odpornościowego.
Co jeszcze wspiera miód rzepakowy
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- wspomaga pracę mięśnia sercowego (dzięki dużej zawartości glukozy dostarcza łatwo przyswajalnej energii),
- wspomaga pracę trzustki, wątroby, woreczka żółciowego, nerek oraz przewodu pokarmowego
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych
- ma działanie bakteriobójcze
- wzmacnia nasz układ odpornościowy
Jak przechowywać miód rzepakowy
Miód rzepakowy należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Pamiętać należy, aby szczelnie zakręcać słoik z miodem, ponieważ miód bardzo łatwo chłonie wilgoć. Odpowiednie przechowywanie miodu rzepakowego to podstawa, aby cieszyć się jego smakiem i cennymi właściwościami jeszcze przez długi czas po otwarciu słoika.
Do czego jeszcze można wykorzystać miód rzepakowy
- do napojów (lemoniady, herbaty)
- jako dodatek do domowych soków i syropów
- naturalny słodzik
- zdrowa alternatywa cukru w wypiekach
- jako dodatek do kanapek (z twarożkiem lub serkiem wiejskim)
- składnik “napoju wzmacniającego” (miód+ letnia woda odstana przez noc)
Jak rozpuścić miód
Jeśli ktoś nie lubi miodu skrystalizowanego można go rozpuścić. Należy go podgrzać do temperatury nie większej niż 40 stopni (najlepiej w kąpieli wodnej) co pozwoli zachować jego naturalne właściwości.