Uncategorized

Pokrzywa i jej właściwości

Pokrzywa. Jakie ma właściwości?

Pokrzywa to nie tylko chwast, który kojarzy się nam z nieprzyjemnym pieczeniem i swędzeniem, ale tez zioło stosowane od wielu pokoleń. Pokrzywa użytkowana jest na wiele sposobów – jest rośliną lecznicza i kosmetyczną, jadalną i paszową, jak również stosowana jest w ogrodnictwie. Posiada ona bowiem właściwości lecznicze i wartości odżywcze wspomagające prace naszego organizmu. Dowiedz się, kiedy i dlaczego warto sięgać po pokrzywę?

Spis treści

Jak wygląda i gdzie rośnie pokrywa?

Pokrzywa (urtica dioica) występuje w stanie dzikim najczęściej w Europie, Azji, Afryce Północnej, Ameryce Północnej. Jest to bylina, która obrasta wilgotne, żyzne gleby. Najczęściej spotkać ją możemy w dolinach rzecznych, na mokradłach, pastwiskach czy łąkach. Potrafi dorosnąć do 1m wysokości. Pędy naziemne pokryte są włoskami parzącymi. Zawierają one płyn drażniący, który w kontakcie ze skórą powoduje powstanie na jej powierzchni bąbli, które swędzą i pieczą. Uczucie to znika po kilku godzinach.

Jakie cenne składniki znajdują się w pokrzywie?

Ta niepozorna roślina jest bardzo bogata w witaminy, mikroelementy i sole mineralne, które wspierają prace naszego organizmu. Za jej właściwości odpowiadają znajdujące się w niej składniki o dobroczynnym działaniu, czyli:

  • żelazo, które wspiera osoby borykające się z anemia,
  • towarzyszy w procesach krwiotwórczym, zwiększając poziom hemoglobiny,
  • składniki mineralne – magnez, krzem, wapń, żelazo, jod, potas czy fosfor, które poprawiają kondycję naszych włosów, skory i paznokci,
  • zawiera wiele witamin tj.: witaminę A,C, K oraz witaminy z grupy B,
  • olejki eteryczne, sole mineralne, flawonoidy, fitosterole i kwasy organiczne, do których możemy zaliczyć kwas masłowy, mrówkowy i kumarowy.

Dzięki bogatemu składowi witamin i mikroelementów pokrzywa wykazuje działanie wspomagające naszą odporność, leczeniu infekcji, antybakteryjne, zwalczające ból pojawiający się przy zapaleniach stawów, zwyrodnień czy stanów reumatycznych. 

Pokrzywa – wpływ na nasz organizm.

Pokrzywa wykazuje wiele korzystnych działań na ludzki organizm m.in.:

  • przyspiesza usuwanie nadmiaru wody z organizmu,
  • stymuluje metabolizm, co z kolei przekłada się na lepsze trawienie,
  • dzięki zawartym witaminom działa pozytywnie na krzepliwość krwi, gojenie ran oraz zapewnia odpowiednia mineralizację kości,
  • działa moczopędnie, a więc sprawdzi się w leczeniu obrzęków, kamicy nerkowej czy chorobach woreczka żółciowego,
  • aktywizuje pracę trzustki,

POKRZYWA polecana jest do stosowania celem zmniejszenia alergii, redukcji poziomu cholesterolu, mocznika czy chlorku sodu. Zmniejsza stany zapalne, łagodzi ból, zahamowuje wypadanie włosów, rozszerza naczynia krwionośne, a także obniża ciśnienie krwi. Co więcej, wykazuje pozytywny wpływ na proces leczenia ran. Działa wspomagająco na wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Równocześnie zapobiega zatrzymywaniu płynów w organizmie. Zadbaj o zdrowie swojego organizmu i sięgnij po Pokrzywę!

Jakie zastosowanie ma pokrzywa?

Roślina ta jest dostępna jako susz przeznaczony do przygotowywania naparów. Można też spotkać kapsułki z ekstraktem z pokrzywy. Często jest składnikiem szamponów, odżywek do włosów, balsamów do ciała, mydeł, peelingów. W wielu badaniach udowodniono, że wyciąg z pokrzywy działa pozytywnie na mieszki włosowe, pobudzając wzrost pukli. Pokrzywa hamuje również aktywność gruczołów łojowych i  potowych, działa przeciwłupieżowo i przeciwtrądzikowo. Takie właściwości sprawiają, że ekstrakt z tej rośliny jest częstym dodatkiem do suplementów diety, mających na celu poprawienie kondycji włosów, skóry i paznokci.

Roślina ta ma dobroczynny wpływ na organizm, wspiera zdrowie, odporność i pomaga uporać się z chorobami. Występuje ona w postaci suszu, tabletek czy torebek do zaparzania. Nasza pasieka Miody Wadowickie, aby wyjść na przeciw stworzyliśmy ZIOŁOMIÓD POKRZYWOWY. Ziołomiód pokrzywowy powstaje na bazie tłoczonego soku z pokrzywy i syropu cukrowego przetworzonego przez pszczoły w procesie rozkładu cukrów złożonych na proste. W procesie tym dodawane są również enzymy pszczele, które działają antybakteryjnie czy antywirusowo. Ponieważ ziołomiód pozyskiwany jest w czasie sezonu pszczelarskiego ma on śladowe ilości miodu i pyłku kwiatowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *