Miód w naszej kuchni.

Miód i jego zastosowanie?

Najczęściej miód dodajemy do napojów tj. herbata, lemoniada, woda nieraz kawa . Pamiętajmy jednak, że miody naturalne nie należy dodawać do gorących napojów. Tracą one wtedy swoje właściwości odżywcze. Miód należy rozpuszczać w letnich napojach i wtedy w 100% wykorzystamy jego właściwości i poczujemy jego niepowtarzalne walory smakowe.

 

Do czego jeszcze można dodawać miód?

Wbrew pozorom miód można wykorzystać do wielu rzeczy. Można dodać go do:

  • dip-ów,
  • sałatek,
  • ciast,
  • marynat do mięs,
  • sosów,
  • napojów, a nawet drinków,
  • maseczek na twarz i peelingów do ciała.

Można wymieniać jeszcze wiele korzyści płynących z zastosowania miodu w swojej kuchni i nie tylko.

Ile gospodyń tyle pomysłów i zastosowań.

Gdzie kupić prawdziwy, naturalny miód?

Należy jednak pamiętać, że najlepszy jest ten prawdziwy, naturalny miód. A taki miód najlepiej kupić u pszczelarza, który ma pasiekę. Wtedy wiemy co jemy. Pamiętaj, że prawdziwy miód ulega krystalizacji, czyli gęstnieje nieraz aż do postaci twardej, zbitej masy. Krystalizacja, w zależności od rodzaju miodu, przebiega od kilku tygodni do nawet kilku lat. Są miody, które krystalizują szybko, a inne wymagają czasu. Jest to spowodowane rodzajem nektaru lub spadzi, z której jest miód. Jeśli jesteśmy zwolennikami płynnego miodu można go doprowadzić do tego stanu podgrzewając go. Pamiętajmy jednak, żeby nie przekraczać magicznej temperatury 40*C. Wtedy mamy pewność, że miód nie został przegrzany i nie stracił swoich właściwości odżywczych.

0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu