Miód i jego zastosowanie?
Najczęściej miód dodajemy do napojów tj. herbata, lemoniada, woda nieraz kawa . Pamiętajmy jednak, że miody naturalne nie należy dodawać do gorących napojów. Tracą one wtedy swoje właściwości odżywcze. Miód należy rozpuszczać w letnich napojach i wtedy w 100% wykorzystamy jego właściwości i poczujemy jego niepowtarzalne walory smakowe.
Do czego jeszcze można dodawać miód?
Wbrew pozorom miód można wykorzystać do wielu rzeczy. Można dodać go do:
- dip-ów,
- sałatek,
- ciast,
- marynat do mięs,
- sosów,
- napojów, a nawet drinków,
- maseczek na twarz i peelingów do ciała.
Można wymieniać jeszcze wiele korzyści płynących z zastosowania miodu w swojej kuchni i nie tylko.
Ile gospodyń tyle pomysłów i zastosowań.
Gdzie kupić prawdziwy, naturalny miód?
Należy jednak pamiętać, że najlepszy jest ten prawdziwy, naturalny miód. A taki miód najlepiej kupić u pszczelarza, który ma pasiekę. Wtedy wiemy co jemy. Pamiętaj, że prawdziwy miód ulega krystalizacji, czyli gęstnieje nieraz aż do postaci twardej, zbitej masy. Krystalizacja, w zależności od rodzaju miodu, przebiega od kilku tygodni do nawet kilku lat. Są miody, które krystalizują szybko, a inne wymagają czasu. Jest to spowodowane rodzajem nektaru lub spadzi, z której jest miód. Jeśli jesteśmy zwolennikami płynnego miodu można go doprowadzić do tego stanu podgrzewając go. Pamiętajmy jednak, żeby nie przekraczać magicznej temperatury 40*C. Wtedy mamy pewność, że miód nie został przegrzany i nie stracił swoich właściwości odżywczych.