Miód spadziowy z własnej pasieki.

Miód spadziowy – jak powstaje?

Miód spadziowy często jest zwany przez pszczelarzy królem wśród miodów. Miód spadziowy iglasty różni się od miodów nektarowych, ponieważ nie powstaje z nektaru kwiatów, ale ze spadzi, czyli soku drzew przetworzonego przez owady, tj.: mszyce lub czerwce. Dzięki temu zyskuje niezwykły, aromatyczny smak i ciemny kolor. Spadź, czyli inaczej sok roślinny pobrany przez owady żerujące na liściach, gałęziach i igłach drzew. Po przetworzeniu tych soków owady wydalają je tworząc lepką substancję, którą z liści i gałęzi zbierają pszczoły. Po przyniesieniu spadzi do uli poddawany jest dalszej obróbce i zamienia się w spadź iglastą. Co ciekawe, gdy występuje spadź pszczoły rezygnują z innych pożytków nektarowych, gdyż spadź jest łatwa i szybsza do pozyskania. Spadź iglasta najczęściej jest zbierana z  z świerków, jodeł, sosny lub modrzewia. Nasze pasieki są zlokalizowane w terenach Beskidu Niskiego z dala od aglomeracji miejskiej czy przemysłu. Są to tereny leśne bez intensywnej gospodarki rolnej, dlatego miody z naszych pasiek “Miody Wadowickie” są zdrowe – to co natura nam dała. Nasz miód spadziowy ma wysoką przewodność właściwą, niską zawartość wody co świadczy o bardzo dobrych parametrach miodu.

Właściwości zdrowotne i zastosowanie miodu spadziowego???  

Miód spadziowy iglasty jest jednym z najciemniejszych miodów. Jego kolor jest ciemny z zielonkawym odcieniem, przez brąz aż do czarnego. Miód ten ma intensywny aromat, ze specyficznym lekko żywicznym zapachem, smak ma delikatny, słodki. Miód ten jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nim znacznie więcej substancji odżywczych, niż ma to miejsce w przypadku miodów nektarowych. Nie brakuje w nim łatwo przyswajalnego POTASU, WAPNIA, FOSFORU, MAGNEZU i SODU.
Miód spadziowy POSIADA DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE, PRZECIWZAPALNE I WYKRZTUŚNE, a więc jest często wykorzystywany przy przeziębieniach i zapaleniu płuc, jako że obfituje we flawonoidy WSPIERA UKŁAD KRWIONOŚNY I SERCE ORAZ PRZECIWDZIAŁA MIAŻDŻYCY. Miód spadziowy wesprze zdrowie osób pracujących w warunkach szkodliwych i stosujących terapię sterydami, gdyż DZIAŁA ON ODTRUWAJĄCO NA ORGANIZM. Miód spadziowy pomaga w regulacji przemiany materii, reguluje pracę serca,, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie oraz polepsza krążenie. Zmniejsza również trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm, a także poprawi pracę nerek.

Jak stosować miód???   

Po wodę z miodem warto sięgać zarówno przed śniadaniem, jak również przed snem. Produkty pszczele zaleca się jeść regularnie, dzięki czemu uzyskane efekty utrzymują się przez długi czas. Wystarczy spożywać codziennie jedną łyżeczkę miodu w celu podkręcenia systemu immunologicznego.  Miód po skrystalizowaniu zmienia swoją barwę i staje się jasnobrązowy i gruboziarnisty.

 

0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu