Miodobranie

Miodobranie to najciekawszy moment, gdyż nigdy do końca nie wiem jakie walory smakowe będzie miał miód.

To nie jest tak, że co roku pozyskujemy takie same rodzaje miodu. Mogą one różnic się smakiem, barwą, gęstością w zależności co i jak długo nektaruje na danej pasiece.

Prawdziwy miód po pewnym czasie ulega krystalizacji, jednak nie wszystkie w tym samym odstępie czasu.

Niektóre miody krystalizują szybko, a inne nawet po paru miesiącach lub latach. Dlatego nie należy się tym martwić i myśleć, ze miód traci swoje drogocenne wartości lub upływa termin przydatności do spożycia.

A od czego zależy tempo krystalizacji miodu? W zdecydowanej mierze od rodzaju nektaru jaki pszczoły przynoszą do ula najwięcej. Im większa w nim będzie zawartość glukozy w stosunku do ilości wody, tym prędzej nasz miód skrystalizuje.

0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu